Letak la blog anda kat sini..lalala

Siaran Langsung

Tuesday, November 16, 2010

Bley plak macam tu kan??



Di satu lokasi tempat kerja .. aku..senior technician..dan beberapa technician sedang dalam pembikinan untuk membaiki tangga begerak di kawasan shopping complex..


Di satu babak cerita tentang kerjaya masing-masing..tiba-tiba si senior technician ni me"reveal"kan kisah qualification yang die dapat mase muda-muda dulu..


"Weh .. lu tau tak wa ada diploma..",jelas si sepet tuh..(die muallaf)..

"Then, ape masalahnye dengan lu punye diploma?",tanya aku..tetibe die tanye pasal diploma die plak..


"Gua bli tau diploma tuh...RM 3800 kat **T...",jelas sepet..


"Ohh ye ker.." aku matikan ayat macam tu jer..


Dalam hati aku plak..


"Kepala bapak kau la bli diploma..ko senang-senang jer beli diploma tanpa blajar ape-ape ko dah ade diploma...memang dasar taik anjing betul..", hati aku maki dengan jaya nya..



Ape rase korang agak nye yek?..



Ada orang tak payah blajar..dengan duit je die boleh bli sijil dengan mudah..sedang kan ade orang laen yang besusah payah menuntut ilmu bagai nak pecah kepala..sampai ade yang bunuh diri..jual tanah..jual maruah..jual segala bagai semata-mata nak belajar..pulun habis-habisan supaya suatu hari nanti nak dapat kerja yang BEST...dan die hanya bayar RM3800 dah dapat sijil..x yah hutang ngn PTPTN pon..



Dan yang blajar bagai nak gila nak memikir kan bayar pinjaman lagi..aduhai..bila aku tengok muke die aku rase nak marah jer..tapi nak buat mcm ner..benda dah lepas bebelas-belas tahun dulu..


Macamane ade Institusi yang bley buat macam tuh aku pun tak tau laa..nak duit sangat ker?..Ko telah membuat kan oang yang blajar tinggi-tinggi rasa kecewa la weh...nasib la **T tu dah tutup..mgkin sebab nak kaut untung sangat..akhir nye jatuh gak..



Aku tau masih ade lagi institusi bangsat yang jual sijil nih..


Disebabkan mak ayah koang banyk duit .. anak yang benak pon bley dapat sijil..tak payah sesusah masuk klas..buat assigment..praktikal..FYP..duk kolej..



Aku sikit pun takkan respek oang-oang macam nih..~ pegi jahanam..!!


*tak lame lagi mamat tu naik jadi Assistant Manager ..






Ala..rezeki die nak buat mcmane..

Allah Maha Adil

4 comments:

si kosong said...

g la bunuh beliau

Cliff Hanger said...

hiii sya cliff hanger...slamt berkenalan di alam blogger

told la hejauw said...

eh..mna ko hilhg haaa...blog lama??

Aku said...

blog lama sudah mati ..~hohoho

P.A.T.I